Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ: Σύγκρουση ορνίου με ανεμογεννήτρια



Πρόσκρουση όρνιου σε ανεμογεννήτρια στα Αστερούσια Όρη κατέγραψε για πρώτη φορά ερασιτεχνικό βίντεο στην Κρήτη, προκαλώντας αίσθηση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Αν και το πουλί το οποίο γεννήθηκε φέτος επέζησε, κατά πάσα πιθανότητα δε θα μπορέσει να ξαναπετάξει. Το περιστατικό είναι το τρίτο στην Κρήτη τα τελευταία δύο χρόνια αφού το αιολικό πάρκο είναι τοποθετημένο στο όριο υφιστάμενης Ζώνης Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας (Δίκτυο Natura 2000).

Το βίντεο είναι μάρτυρας των σοβαρών επιπτώσεων που ενέχει για την ορνιθοπανίδα και τη βιοποικιλότητα γενικότερα ο ανεπαρκής σχεδιασμός αιολικών πάρκων και η πρόχειρη αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή. Προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχει η χωροθέτηση και η ανάπτυξη αιολικών πάρκων εντός των ευαίσθητων Ζωνών Ειδικής Προστασίας και των αναγνωρισμένων διαδρόμων των μεταναστευτικών πουλιών.

Οι πληθυσμοί του Όρνιου - είδους που προστατεύεται από τη διεθνή και κοινοτική νομοθεσία - στην ηπειρωτική Ελλάδα έχουν ουσιαστικά καταρρεύσει (λιγότερα από 30 ζευγάρια) και μόνο στην Κρήτη διατηρούνται ακόμα υγιείς αποικίες (150 ζευγάρια περίπου). Φαίνεται όμως ότι η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των Αιολικών Πάρκων σε περιοχές ιδιαίτερα σημαντικές για το Όρνιο απειλεί το είδος στο τελευταίο καταφύγιο του στην Ελλάδα.
http://toulipagoulimyi.forumgreek.com/t39-topic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου